Uusi vuosi – sama kaava? 6 kysymystä markkinoinnin suunnitteluun

Millainen oli yrityksesi vuosi 2019? Entä yrityksesi markkinoinnin vuosi? Oletko analysoinut viime vuoden datan, montako uutta asiakasta tai kontaktia sait, paljonko se maksoi ja kuinka paljon rahaa olet saanut takaisin? Menikö kaikki markkinointisuunnitelman mukaan?

Jokaisen vuoden alussa monissa yrityksissä tehdään yksinkertainen virhe: jatketaan tismalleen samaan malliin. Vuoden alussa on muutenkin niin paljon hommaa, ettei sieltä välistä tahdo löytyä aikaa tarkastella markkinoinnin lukuja tai ideoida uutta suunnitelmaa tulevalle vuodelle.

Uuden markkinointisuunnitelman tekeminen on erittäin tärkeää. Markkinoinnin tehtävä on tukea ja synnyttää myyntiä ja sitä myöten tehdä tulosta. Siksi suunnittelu on erittäin tärkeää, jotta pidetään mielessä mitä tehdään milloin ja minkä vuoksi. Onko tänä vuonna luvassa jotain erikoisempia myyntisesonkeja, joissa tarvitaan tehostettuja markkinointitoimia? Miten normaaleja myyntipiikkejä voitaisi korostaa panostamalla markkinointiin?

Markkinointisuunnitelmassa pääsee helposti alkuun kirjaamalla vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  • Keitä asiakkaasi ovat? Miten voisit ryhmitellä asiakkaitasi pienempiin ryhmiin?

Suunnittele asiakkaillesi kohdennettuja viestejä. Missä kanavassa tavoitat asiakkaasi parhaiten? Mikä heitä voisi kiinnostaa?

  • Mikä saa asiakkaat palaamaan luoksesi/miten pidät huolta nykyisistä asiakkaistasi?

Kohdennatko markkinointisi vain uusille asiakkaille? Myös olemassaolevista asiakkaista on tärkeää pitää huolta. Tarjoa heille hieman jotain ekstraa ja muista tiedottaa myös heitä yrityksesi muutoksista ja saatavilla olevista uusista palveluista.

  • Miksi sinun yrityksesi on kilpailijoita parempi?

Kiteytä se ensin itsellesi, sitten mieti saisitko sen jotenkin paremmin esille markkinoinnissa. Voisitko korostaa kilpailuetuasi kotisivuillasi, esitteissäsi tai tehdä vaikka videon jossa tuot osaamistasi esille?

  • Kuinka paljon aikaa ja rahaa aiot sijoittaa markkinointiin?

Tämä on monille suunnitelman vaikein kohta. Kannattaa pitää mielessään että paljon voi tehdä myös ilmaiseksi; sosiaalisen median julkaisut, sähköpostikirjeet ja blogikirjoitukset verkkosivuilla on mahdollista toteuttaa ihan ilmaiseksi. Paljon saa aikaan myös pikkurahalla; hakusanamainonta ei ole kallista jos panostaa muutamiin hakusanoihin ja sosiaalisten medioiden mainoksille voi itse asettaa päiväbudjetin. Kannattaa myös miettiä kuinka paljon omaa aikaa olet valmis sijoittamaan, vai tarvitsetko ulkopuolista apua 😉

  • Millaisia toimenpiteitä aiot tehdä, missä kanavissa ja milloin?

Mitkä markkinointikanavat sinulla on tällä hetkellä käytössä? Ovatko ne riittävät vai voisitko vielä omaksua uusia kanavia? Mistä asioista tahdot viestiä; onko luvassa messuja joille osallistut, onko luvassa uusia tuotteita tai voisitko liittää jotain viestejä juhlapyhiin?

  • Mitkä ovat tavoitteesi ja miten aiot seurata niitä?

On myös erittäin tärkeää asettaa joitakin tavoitteita, kunhan ne ovat realistisia ja saavutettavissa tämän vuoden aikana. Haluatko mitata tuloksia saavutettuina uusina asiakkaina, sähköpostikirjeen tilaajamääränä, someseuraajina, nettisivujen kävijämääränä vai jonakin muuna mittarina. Huolehdi myös että selvität ajantasaiset tiedot mittarista vertailukohdaksi.

Näillä pääsit varmaan oikein hyvin alkuun. Jos yksin pohtiminen on kuitenkin liikaa ja tarvitset apua niin ota yhteyttä. Katsotaan sitten yhdessä! Tutustumistuokiosta ja yhteisestä ideoinnista emme veloita.